Uziemienie slupa nn

Dużo osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy z tego, czy naprawdę będzie ona przyjmowana. Jeśli krajalnica traktuje istnieć jedynie nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W wypadku, gdy cenimy sobie wygodę, i w kuchni spędzamy dość wiele czasu, przygotowując posiłki i desery, łatwo jest obecne wyjątkowa opcja!

Krajalnica to cenna opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na całej grubości części w tylko kilka chwil. To toż dotyczy wędlin i serów - szybko i odpowiednio, i przede wszystkim estetycznie. Nie jednak naprawdę to wygląda, kiedy w atrakcję wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najważniejsze elementy Najistotniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą być gładkie lub ząbkowane. Te główne doskonale nadają się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są stworzone ze zwykli hartowanej, bo dzięki temuż są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy nabrać te wykonane ze byliśmy nierdzewnej lub tytanu, bądź te z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To samo dotyczy podajnika. Gdyby mamy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie właśnie na mało precyzyjne krojenie, jednak przede wszystkim na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dochodzą do wyboru inne popularne gadżety. Drinkom z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie staje się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest istotna? Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Jednakże ich dostań już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.